Brickhouse-Bread-014Nu știu voi , dar eu când simt miros de pâine caldă îmi vine apă in gură la gândul pâinii pe care o făcea bunica în vatră. În ziua de făcut pâine aveam un adevărat ritual. Începeam prin păzirea aluățelului care era făcut de seara și lasat la uscat până a doua zi, dacă îl prindea puțin și soarele era perfect. Mamaie frământa aluatul, apoi îl lăsa la dospit exact cât aduceam lângă cuptor lemne și coceni ce urmau să asigure o coacere uniformă pâinii nostre. Aluatul se porționa și se băga în cuptor. Urma momentul adevărului. Scotea pâinea din cuptor o bătea pe fund de cenușă, o așeza bucată lângâ bucată și o învelea.

Vă e clar că toate mesele din ziua respectivă constau în câte o bucată din acea pâine cu gust inconfundabil.

 

Să recapitulăm ingredientele pe care le foloseau bunicii noștri: făină, apă, sare, drojdie sau aluățel.

 

Astăzi, pâinea din supermarketuri conține până la 34 de aditivi alimentari. WOW cam mulți nu?

Printre acesti aditivi se află: E924, E514, E 327, E297, E 330, grăsime vegetală hidrogenată, E 282, E 200. Dar de ce oare au trecut producătorii de la o rețetă atât de simplă la una cu atâtea adaosuri? Sau de ce pâinea neagră are doar 1 % făină neagră iar restul făină albă și coloranți? O parte dintre motive ar fi îmbunătățirea aspectului, a gustului sau prelungirea termenului de valabilitate.

În continuare găsiți explicați aditivii menționați mai sus.

E924 – S-a demonstrat științific că în cantități mari bromatul de potasiu poate provoca stări de greață, vărsături și diaree. Mai mult decât atât, testat pe animale, acest aditiv poate duce la provocarea cancerului.

E514 – Sulfatul de sodiu este un aditiv alimentar obţinut prin extracţie din diferite minerale sau prin sinteză chimică. Sulfatul de sodiu este utilizat în principal la fabricarea detergenţilor, hârtiei şi ca aditiv alimentar. Sulfatul de sodiu nu este considerat un compus cu efecte secundare grave, însă în diferite cazuri poate produce greaţă, vomă, diaree, crampe abdominale şi poate irita mucoasele tractului digestiv.

E327 – Efectele adverse ale lactatului de calciu sunt stările de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E297 – Cantitatea de acid fumaric prezentă în alimente nu este considerată a fi suficientă pentru a produce efecte grave asupra sănătăţii noastre, însă pe măsură ce numărul de alimente procesate creşte cantitatea de acid fumaric ingerată urmează acelaşi trend. Germania a atras atenţia comisiei de evaluare a aditivilor ca E297 produce probleme grave atunci când este folosit ca şi conservant în hrana viţeilor. Acidul fumaric a afectat muşchiul cardiac şi rinichii viţeilor şi în anumite cazuri a produs chiar decesul acestora.

E330 – Acidul citric este unul dintre cei mai folosiţi aditivi alimentari. Chiar dacă se găseşte în cantitate mare în citrice, nu trebuie confundat cu acidul citric găsit în alimente. E330 alimentar nu este obţinut din citrice, ci sintetizat. Amestecul obţinut este apoi filtrat şi tratat cu hidroxid de calciu şi acid sulfuric. Acidul citric poate fi folosit în alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturală”. El este considerat a fi un aditiv foarte sigur şi, din aceasta cauză, nu s-a stabilit doza maximă ce poate fi adăugată în alimente, producătorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc. Lipsa unei legislaţii care să impună o limita maximă admisă per kilogram de aliment a dus la folosirea acidului citric în aproape toate alimentele, în cantităţi exagerate, scopul fiind acela de creştere a termenului de valabilitate. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Alte efecte ale consumului de acid citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greață, intoleranță, diaree şi crampe abdominale.

Grăsimea vegetală hidrogenată – Hidrogenarea reprezintă adăugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grăsimi și are rolul atât de a prelungi durata de viață a produsului, împiedicând oxidarea, cât și de a transforma consistența grăsimilor în una solidă. Consumul de grăsimi vegetale hidrogenate poate cauza reacții alergice, boli cardiovasculare, obezitate, creșterea colesterolului.

E282 – Propionatul de calciu este un aditiv alimentar utilizat în industria alimentară pentru extinderea termenului de valabilitate. Efectele acestui aditiv alimentar asupra organismului este iritarea mucoaselor sistemului digestiv. Acest efect este reversibil. În plus, propionatul de calciu poate produce în anumite cazuri alergii, intoleranţe și eczeme.

E200 – Acidul sorbic este un conservant alimentar sintetic ce se prezintă sub formă de cristale albe. Acest aditiv alimentar este un acid slab ce este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate al produselor alimentare. Acidul sorbic se găsește în mod natural în diferite fructe, dar cel prezent în alimente este sintetizat chimic.
Nu trebuie confundat cu acidul ascorbic sau vitamina C!
Prea puține persoane se uita pe eticheta cu ingrediente de pe ambalaje dar mai ales al pâinii. Te provoc ca data viitoare când mergi la cumpărături să faci acest lucru. Vei descoperi că acest aliment de bază, conține chiar și peste zece ingrediente.

 

Noi, la Butterfly, pentru că ne interesează alimentația celor mici, chizitionăm pâine, de la o fabrica mică, cu termenul de valabilitate de două zile. Astfel avem grijă ca adaosurile nesănătoase din pâine să nu existe.

sursa foto quaysnews.net