pasta-branza-680x420

 

Când mă gândesc la copilărie îmi aduc aminte cum mergeam cu bunica mea la câmp, la o zi de muncă pentru ea, dar de distracție pentru mine.  La ora prânzului ne așezam în țărână, iar pe un prosop făcut chiar de ea, scotea din sacoșă câteva bunătăți ce urmau să ne țină de foame până seara, când ajungeam acasă. Printre ele se afla și nelipsita bucată de brânză din care tăiam iute o felie, o așezam pe pâine și savuram fiecare înghițitură.
Cu timpul, locul feliei de brânză l-a luat o pastă, cam cu același gust, cunoscută sub denumirea de „brânză topită”, bună de altfel, ușor de întins și de menținut pe pâine în comparație cu telemeaua clasică.
Dar cum ne-am obișnuit în ultimul timp că majoritatea alimentelor cumpărate să fie pline de adaosuri alimentare nu foarte sănătoase, vom trage cu ochiul la ce conține brânza topită comercializată de mai multe firme pe care le găsim cu ușurință la magazinul de la colțul străzii.
Pe etichetă regăsim menționate: brânzeturi din lapte pasteurizat sau lapte degresat reconstituit, lapte praf, unt, smântână praf, săruri de topire (E 339, E450, E452), E331, E330, sare.
Acum să aflăm mai multe despre aceste „E-uri” care nu sunt tocmai puține când ne gândim la sănătatea noastră și a copiilor noștri.
E339, E450 și E452 (fosfat de sodiu, disolfați și polifosfați)  – produși sintetici din carbonaţii respectivi şi acid fosforic. Aceștia dezechilibrează balanţa calciu-fosfor și împiedică fixarea calciului în oase.

E331 (Citrat de sodiu) – săruri de sodiu ale acidului citric. Aceste substanţe se găsesc în mod natural în organism, fiind substanţe ce participă la diverse reacţii metabolice. Citraţii de sodiu sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome. Industrial se obţin din melasă, cu ajutorul fungilor din genul Aspergillus.
Efecte ale consumului de E331- greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie.
E330 – Acidul citric este unul dintre cei mai folosiţi aditivi alimentari. Chiar dacă se găseşte în cantitate mare în citrice, nu trebuie confundat cu acidul citric găsit în alimente. E330 alimentar nu este obţinut din citrice, ci sintetizat. Amestecul obţinut este apoi filtrat şi tratat cu hidroxid de calciu şi acid sulfuric.
Acidul citric poate fi folosit în alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturală”. El este considerat a fi un aditiv foarte sigur şi, din aceasta cauză, nu s-a stabilit doza maximă ce poate fi adăugată în alimente, producătorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc.
Lipsa unei legislaţii care să impună o limita maximă admisă per kilogram de aliment a dus la folosirea acidului citric în aproape toate alimentele, în cantităţi exagerate, scopul fiind acela de creştere a termenului de valabilitate.
Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Alte efecte ale consumului de acid citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greață, intoleranță, diaree şi crampe abdominale.
Când te gândești că în doar 10 minute poți realiza cu doar câteva ingrediente și fără nici un aditiv alimentar o pastă de brânză de te lingi pe degete, mult mai sănătoasă decât cea din comerț.

La Butterfly, pentru că noi considerăm alimentația fiind parte importantă a menținerii sănătății, nu folosim conserve, mezeluri și nici brânză topită, ci avem rețete proprii cu ajutorul cărora înlocuim aceste alimente.

 

Vă sugerăm să încercați rețeta noastră de cremă de brânză:

– se amestecă brânză telemea de vacă/ oaie/ capră cu unt, NU margarină, și, opțional, cu brânză proaspătă de vaci;

  • se freacă până devine o pastă cremoasă;
  • se poate adauga după gust sare, mărar, ardei, castravete, ceapă, măsline sau orice alt ingredient pe care îl preferați;
  • se întinde pe pâine și gata gustarea sănătoasă și sățioasă!

 

Nu uitați că alegerile, pe care le faceți în materie de alimentație, se vor răsfrânge, în timp, asupra sănătății dumneavoastră. Cea mai mare schimbare în bine pe care o puteți face este să începeți să gătiți, ceea ce înainte cumpărați de la supermarket. Poate nu veți reuși în proporție de 100%,  dar vă recomandăm într-un procentaj cât mai mare și vă garantăm că veți observa imediat efectele benefice asupra sănătății voastre și a copiilor.

 

 

Articol semnat de Andreea Ion, Director Executiv al Școlii Primare Butterfly și specialist în nutriție.

 

 

Sursă de documentare: www.cesamancam.ro; sursă foto: www.gourmandelle.com